Undgå fejl når I køber kontormøbler

Når vi rådgiver virksomheder, ser vi ofte, at man har købt helt ens stole til alle medarbejderne. Helt ens stole ser pænt og ensartet ud, men konsekvensen er ofte, at stolen er for stor til de mindste medarbejdere: De kan ikke nå ordentlig ind på stolesædet, og kommer til at sidde dårligt og uden ordentlig lændestøtte.

 

De færreste ved, at den samme stol fås i forskellige højder, dvs. med forskellige gaslifte, der giver forskellig siddehøjde. Stole med helt ens gaslifte gør fx tit, at de højeste sidder for lavt, eller endnu værre, at de laveste medarbejdere ikke kan nå jorden.

 

Vi foreslår altid, at man tager højde for menneskers forskellighed fra starten. Det pæne ensartede udtryk holder alligevel kun, til den første medarbejder får en rygsygdom eller en trafikskadet nakke, og derfor får behov for fx en saddelstol eller en specialstol med nakkestøtte.

 

En anden klassisk fejl er, at man har fået købt borde, der enten ikke kan blive lave nok til de laveste medarbejdere eller ikke kan blive høje nok til, at de højeste arbejder stående.

 

/Pernille

 Fysioterapeut og ergonomisk rådgiver

 

PS! Vidste du iøvrigt, at alle danske virksomheder er pligtige at rådføre sig med deres arbejdsmiljøorganisation, når der skal indkøbes møbler eller andet, der har en indflydelse på arbejdsmiljøet?

 

Diskuterer I dette dilemma i jeres virksomhed?

Nedenstående tegning illustrerer dilemmaet rigtigt godt.

Konsekvensen af IKKE at investere.

Videreuddannelse, kurser og faglig udvikling og hvordan disse opfattes af medarbejderne, er en del af arbejdsmiljøet, og er derfor dækket af Den Rigtige APVs spørgeramme.

Efter mange år med krise er det ikke så underligt, at ovennævnte ofte er med i top 10 af klagepunkter på det psykiske arbejdsmiljøområde. Spørgsmålet er, hvordan det skal håndteres?

På mit skrivebord har jeg et postkort, hvorpå der står: ”Hvis man ikke ønsker at blive bedre, holder man op med at være god.” En konstant påmindelse om at dygtiggørelse er en kontinuerlig proces. Dygtige medarbejdere forsvinder (enten finder de et andet job eller også holder de op med at være dygtige), hvis de ikke plejes. Samtidig er der jo også en virkelighed med stramme budgetter at tage hensyn til. Derfor dilemmaet.

Når det er tid til at lave en arbejdspladsvurdering, er det samtidig et rigtig godt tidspunkt at tage holdninger, politikker og budgetter på et område som dette op til revision. 

En ting er sikkert (håber jeg)! Ingen virksomhed ønsker at ende i den fremtid, som tegningen forudsiger.

Hvad gør I for at finde den rette balance? 

 training employees1

Fortsat god dag, derude

/Christina 

 

Webdesign - Mediestorm ApS